Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidátka na ruskou prezidentku Sobčaková odsoudila anexi Krymu, žádá svobodu pro politické vězně

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ksenija Sobčaková (32) dnes uspořádala první tiskovou konferenci po oznámení své kandidatury na post ruské prezidentky. Vyzvala k propuštění ruských politických vězňů a postavila se proti anexi Krymu. Přiznala, že má podporu od bývalého ruského magnáta Michaila Chodorkovského.

Dcera bývalého petrohradského starosty, kterou moskevský bulvár řadí mezi ruské celebrity, se nikdy kritice kremelské politiky nevyhýbala, občas se i zapojovala do protestních demonstrací. Přímé útoky na prezidenta Vladimira Putina ale z jejích úst nikdy nezazněly.

Moderátorka, příležitostná herečka a módní návrhářka Sobčaková svou kandidaturu ohlásila před týdnem. Ruská opozice její krok nepřijala s velkým nadšením, podle mnohých, včetně protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného, jen pomůže Kremlu k rozdrobení opozičních sil.

Na tiskové konferenci dnes řekla, že nestojí o dráhu profesionální političky. Chce se prý jen zapojit do voleb, aby "hlas její generace byl slyšet". O svých finančních rezervách či nákladech na volební kampaň odmítla hovořit, mlčela také o svých případných sponzorech. "Spoléhám samozřejmě na podnikatele, dohody jsou, konkrétní sumu neřeknu," uvedla.

Jejím plánem je "nastolit nová pravidla hry". Volby v Rusku Sobčaková označila za "nákladnou show nízké kvality".

Rezolutně se Sobčaková vyjádřila o záboru ukrajinského Krymu. "Z hlediska mezinárodního práva je Krym ukrajinský, v roce 1994 jsme dali slib (respektování ukrajinské celistvosti), který jsme porušili," řekla. Pro Rusko a Ukrajinu je teď důležité najít kompromis a obnovit "za každou cenu" přátelství.

Témata:  Rusko Krym Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy