Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z moskevského rádia skončil ve vazbě, pobodaná novinářka je ve vážném stavu

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Moskva - Moskevský soud dnes poslal na dva měsíce do předběžné vazby muže, který v pondělí pobodal redaktorku rozhlasové stanice Echo Moskvy. Podezřelého Borise Grica vyšetřovatelé zadrželi okamžitě po útoku. Má izraelské a ruské státní občanství.

Taťjana Felgengauerová, která dostala ránu nožem do krku, byla v pondělí převezena do nemocnice. Podle lékařů je ve vážném, ale stabilním stavu. Policie čin vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Útok na redaktorku Echa Moskvy je podle šéfredaktora Alexeje Venědiktova důkazem atmosféry nenávisti, která vůči novinářům v Rusku panuje. Policie by se proto měla při vyšetřování zaměřit i na lidi, kteří jsou za ni zodpovědní a kteří útoky na novináře schvalují, dodal.

"Šílenství nevzniká na prázdném místě... Lidé nežijí ve vakuu. Myslím si, že například Borise Němcova nezabil jen ten, kdo střílel, ale také atmosféra nenávisti a štvaní," řekl Venědiktov ve vysílání rádia. Připomněl, že kritici stanice už dříve prohlašovali, že jejím redaktorům by měli "zavřít jejich špinavá ústa".

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale tato slova dnes odmítl. "Snahy propojit tragický případ spojený s projevem šílenství s něčím dalším nejsou z našeho pohledu logické ani správné" uvedl Peskov.

Echo Moskvy patří k hlavním opozičním médiím v Rusku i přesto, že jeho většinovým vlastníkem je dceřiná společnost státníhp energetického koncernu Gazprom. Prostor pro vyjádření dává rozhlasová stanice jak kritikům, tak obhájcům ruského režimu.

Témata:  Echo Moskvy Rusko novináři věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.