Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci odsuzují nedávnou vraždu maltské novinářky

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Zdravá demokracie potřebuje svobodná média bez státního dohledu, dobrá žurnalistika je ale nebezpečná práce. Na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to dnes řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Poslanci se dnes tématu ochrany novinářů a svobody sdělovacích prostředků věnovali v reakci na nedávnou vraždu novinářky Daphne Caruanové Galiziové na Maltě.

Poslanci v debatě odsoudili "barbarskou" vraždu třiapadesátileté investigativní novinářky. Předseda socialistické frakce Gianni Pittella ji označil za "útok na evropskou demokracii". Europoslanci v debatě připomněli i další oběti útoků proti novinářům, například redaktorku nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy Taťjanu Felgengauerovou, kterou pobodali v pondělí v ruské metropoli.

Už v poledne poslanci uctili památku Caruanové Galiziové minutou ticha. Na balkóně plenárního sálu byla přítomna také její rodina - manžel a tři synové. Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani poté oznámil, že místnost pro tiskové konference v budově parlamentu ve Štrasburku ponese jméno Caruanové Galiziové.

"Myslím, že by měl být zapojen i Europol - v rámci mezinárodního vyšetřování," uvedl Tajani a vyzval maltské úřady, aby vynaložily "veškeré potřebné úsilí", aby našly vrahy Caruanové Galiziové. "Daphneina vražda nesmí zůstat nepotrestána," dodal předseda europarlamentu. Poslanci za frakci Zelených vyzvali, aby Evropská komise zahájila šetření v oblasti dodržování evropských pravidel o boji proti praní špinavých peněz na Maltě.

Témata:  EU vražda novináři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy