reklama

Napsal to pro zpravodajský server Fortune výzkumník Texaské univerzity Leon Vanstone.

Tchien-kung 1 byla vypuštěna v roce 2011 a původně měl její život skončit kontrolovaným pádem na Zemi v roce 2013, ale její mise byla prodloužena do roku 2016. Tehdy došlo k přerušení dálkového přenosu údajů a amatérští astronomové začali spekulovat, že Číňané ztratili nad svou stanicí kontrolu. To nakonec připustila i Čína a oznámila, že stanice by měla klesnout do zemské atmosféry v druhé polovině roku 2017.

Číňané momentálně nemají pod kontrolou objekt o hmotnosti 8,5 tuny pohybující se rychlostí více než 32.000 kilometrů v hodině, který se rozpadne na kousky a zřítí se na neznámá místa této planety.

Podobné události se už staly. Nechvalně proslulé byly radioaktivní fragmenty z ruského jaderného satelitu Kosmos 954, které v roce 1978 spadly v severní Kanadě. O rok později velké kusy první americké vesmírné stanice Skylab pokropily australské vnitrozemí a pár větších kusů po sobě zanechalo vypálené krátery.

Stejná věc se pravděpodobně stane i s Tchien-kungem 1. "Ano, existuje možnost, že způsobí škody, například zasáhne něčí auto, budou pršet kousky kovu, které by mohly proletět něčí střechou. Ale nebudou to rozsáhlé škody," řekl listu The Guardian harvardský astrofyzik Jonathan McDowell.

Není samozřejmě možné s jistotou určit, jak nebezpečný pád Tchien-kungu 1 bude. V době pádu Skylabu NASA spočítala pravděpodobnost jedna ku 152, že některá část vesmírné stanice zasáhne člověka.

Nebezpečí zabití satelitem se bude zvyšovat úměrně tomu, čím víc jich do vesmíru posíláme. Lidé denně umírají kvůli letadlům, vlakům, automobilům. Děláte si starosti, když nasedáte do auta, že někoho zabijete? A přitom je to velmi reálná možnost. Pravděpodobnost zranění v důsledku automobilové nehody je jedna ku 135.