reklama

S nápadem vyhlásit kvůli drogám v zemi stav nouze přišel guvernér státu New Jersey Chris Christie. "První a nejnaléhavější doporučení je zcela ve vaší pravomoci, vyhlaste stav nouze," doporučila komise hlavě státu. Takový krok by vládě umožnil aktivnější zásahy proti šíření drog. Trump už v srpnu slíbil, že se touto cestou vydá.

V USA každý den zemře 142 lidí na předávkování drogami. Stav nouze se v USA obvykle vyhlašuje po přírodních pohromách či v případě nebezpečných epidemií nebo teroristických hrozeb. Christie a jeho tým trvají na tom, že učinit takový krok s ohledem na drogovou epidemii je naléhavě potřebné.

Mnozí ale tvrdí opak, uvádí AP. Podle ministerstva zdravotnictví je možné boj s drogami posílit bez dramatických gest. "Pokud není dost peněz na rozšíření zdravotnické infrastruktury pro léčbu narkomanů, není jasné, co za kampaní bude," řekl novinářům expert na drogové závislosti Andrew Kessler. "Jistě, věc se dostane do centra pozornosti. Bude se o ní víc mluvit. To se ale děje už nyní," poznamenal.

Někteří zdravotničtí experti rovněž varují, že přesun většího objemu investic do boje s narkotiky oslabí jiné směry léčby a výzkumu, zejména rakoviny, cukrovky nebo cévních chorob.