Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blízcí lidé Putina kontrolují majetek za miliardy dolarů

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Nevládní organizace Centrum pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP) zjistila, že lidé z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina mají pod kontrolou aktiva v hodnotě desetiny ruského státního rozpočtu.

Souhrnný majetek Putinových příbuzných a blízkých zpráva odhaduje na téměř 24 miliard dolarů (522 miliard Kč).

Mnozí z lidí, které informace investigativních autorů označují za Putinovy "příbuzné, staré přátele či přátele, kteří se stali příbuznými", jsou napojeni na mohutné ropné a plynárenské firmy, případně jiné ruské státní podniky. Ze známých oligarchů k nim patří například finančník Jurij Kovalčuk, majitel holdingu Novatek Gennadij Timčenko nebo bratři Arkadij a Boris Rotenbergovi, Putinovi přátelé z dětství.

Zvláštní skupinu tvoří lidé, kteří vlastní ohromné majetky, ale nedokážou vysvětlit jejich původ. Tento fakt, spolu s napojením na prezidenta, vyvolává otázku, zda jim jejich jmění skutečně patří, nebo zda jsou jen nastrčenými vlastníky. Podle OCCRP jde o Michaila Šelomova, Sergeje Roldugina a Pjotra Kolbina.

Putin v červnovém rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem prohlásil, že nevlastní majetek, který se mu přičítá. Žádné peníze si prý s sebou do hrobu nevezme, protože "rubáš nemá kapsy".

Témata:  Rusko Vladimír Putin majetek

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy