reklama

Mezi stávkujícími jsou podle zpravodajského webu 20minutos.es studenti jedné z největších katalánských škol, Autonomní univerzity v Barceloně (UAB). Přibližně 200 jich připravovalo stávku již během noci a dnes rozdávali letáky vyzývající k aktivitě proti současné španělské vládě.

"Odsuzujeme jakoukoli státní represi, jako je použití (ústavního článku) 155... a žádáme katalánský parlament o vyhlášení republiky, protože je jasné, že bez rozchodu (se Španělskem) se nepohneme," řekla mluvčí studentské unie UAB Célia Appelová. Článek 155, o jehož užití bude v pátek hlasovat španělský Senát, umožňuje centrálnímu kabinetu omezit autonomii regionu, jehož vláda porušuje zákony.

Stávku pod heslem "Nemůžete uvěznit celý národ! Proti frankistické represi!" doprovází plakát zobrazující krále Felipeho VI. a premiéra Mariana Rajoye vedle portrétu diktátora Franciska Franka, k jehož počínání separatisté chystané kroky centrální vlády přirovnávají.

Skupina rodičů, jejichž děti studují na jedné z barcelonských škol, dnes podle listu ABC zveřejnila prohlášení, podle něhož nesouhlasí s otevřeně separatistickým přístupem pedagogů. Učitelé prý děti nutí připojit se k protestům proti Madridu. Rodiče také tvrdí, že někteří žáci petici požadující nezávislost Katalánska podepsali kvůli obavám ze zastrašování, a požadují, aby školy vyučovaly neutrálně a aby z nich vycházeli studenti "svobodně myslící" a nikoli "indoktrinovaní".