Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ital sní ročně až 23,5 kilo těstovin

Špagety, ilustrační fotografie
Špagety, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Milán - Italové jsou největšími konzumenty těstovin, každý z nich jich rok co rok spořádá 23,5 kilogramů.

Centrem 19. světového dne těstovin se stala brazilská metropole São Paulo. Tématem letošního výročí je "těstovinové jídlo, jež nakrmí celý svět".

Mezi lety 1997 a 2016 stoupla produkce těstovin celosvětově o 57 procent z 9,1 milionu tun na 14,3 milionu tun, uvádí Mezinárodní organizace pro těstoviny (IPO).

Itálie, z níž vzejde 3,2 milionu tun těstovin ročně, produkuje celosvětově jedno ze čtyř zkonzumovaných těstovinových jídel. Země na Apeninském poloostrově si v tomto ohledu drží prvenství před Spojenými státy, Tureckem a Brazílií.

Co se týče spotřeby na hlavu a rok, až daleko za Italem s 23,5 kilogramy těstovin se umístili Tunisan (16 kilogramů) a Venezuelan (12 kilogramů). Salvadořan na opačné straně žebříčku zkonzumuje sotva jeden kilogram těstovin ročně.

Témata:  jídlo potraviny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy