Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztracená generace? O děti džihádistů není zájem, nikdo se o ně nechce starat

Islámský stát. Tento chlapec hřímá, že je nutné povraždit všechny bezverce jak v USA, tak v Evropě. A že IS bude všude kolem nás.
Islámský stát. Tento chlapec hřímá, že je nutné povraždit všechny bezverce jak v USA, tak v Evropě. A že IS bude všude kolem nás.
Foto: Reprofoto YouTube

Rakka - Severně od osvobozené Rakky leží malý uprchlický tábor. Zde je jistá skupina žen a děti držena v ústraní, ostatní s nimi nechtějí mít nic společného. Místní jim říkají "the Daeshis", což v překladu znamená rodina příslušníků Islámského státu. Řada džihádistů už padla v boji, zanechali však za sebou vdovy i malé děti.

Většina žen jsou vdovy a původně i občanky cizího státu, zlákat se nechaly z celého světa. Pod příslibem muslimské romance opustily svoje domovy, aby se zde mohly provdat za džihádisty. Těm pak také porodily děti, které nyní nemají žádnou budoucnost. Nemají kam jít, chybí jim i přístup ke vzdělávání.

Rozklad Islámského státu táhne na povrch další problém, který zdánlivě nemá řešení. Oběťmi války jsou nyní i děti zabitých radikálů, které ve válce často přišly o otce. Kromě rodiče ale postrádají další důležitou věc, a tím je státní občanství. Většina děti narozených na území kalifátu má od IS vystavený rodný list, ten však nikde ve světě neuznávají.

Charitativní organizace tak tlačí na evropské vlády, aby se ujaly dětí, které se narodily evropským otcům, kteří však odešli bojovat za Islámský stát. Evropa je zatím v tomhle směru nejistá, přestože tvrdí, že děti by neměly pykat za zločiny svých rodičům. Horší situace však čeká potomky iráckého původu, místní vláda o nich nechce ani slyšet.

„Nikdo o ně nemá zájem, nechtějí se jich ani dotknout,“ říká 25letý bojovník proti Islámskému státu Ahmed al Rakáví. Podle něj byli děti vychovávány tak, aby se považovaly za nadřazené všem ostatním. Podobné chování měly i ženy, nyní je tomu však konec a všichni skončily v uprchlických táborech, kde čelí nenávisti ze strany těch, jimž IS sebral domov a rodiny.

Odhadově je tak nyní v Sýrii několik tisíc dětí, které se nemají kam vrátit, nemají platný rodný list ani občanství. Z Velké Británie zatím zní, že ženy (britské občanky) se rozhodly z vlastní vůle opustit svůj domov, a proto musí nyní nést následky. V Spojeném království už nejsou vítané. Jenže s dětmi je to jinak, těm by se měla podat pomocná ruka.

Podobně se vyjádřila i Francie, která oficiálně oznámila, že děti zabitých francouzských džihádistů budou přijaté zpět do země, jejich matky nejrůznějších národností však mají smůlu. "Jsme ochotní přijmout děti, záleží ovšem na rodičích, zda je sem budou chtít poslat, zatímco oni budou čelit lokálním soudům za svoje zločiny," řekl ministr obrany Florence Parly s tím, že ve Francii se o ně postarají sociální pracovníci.

Pro Evropské státy je toto rozhodnutí dilema, protože i když se jedná o velmi malé děti, není zcela vyloučeno, že od narození byly vystavené radikalizaci a extrémismu. "Budeme je samozřejmě sledovat, zda nepředstavují hrozbu pro společnost. Chceme je integrovat tak, aby se staly součástí evropské civilizace," potvrdil Parly.

Austrálie se nedávno rozhodla, že zhruba 80 děti padlých džihádistů integruje ve vlastní zemí, což ale vyvolalo masivní protesty mezi lidmi. Všichni se obávají o svou bezpečnost, protože již dříve se potvrdilo, že Islámský stát ve velkém počtu využíval dětské vojáky, kterým vymýval systematicky mozek, vedl je k nenávisti vůči ostatním a učil je zacházet i se zbraněmi.

Podle anonymního zdroje se do výcviku dostávaly děti již od devíti let, často to byl osud těch, jimž oba rodiče zemřeli během války. Psycholog Mohammed al-Sayed listu CNN potvrdil, že výchova malých vojáků je pro extrémisty snadná. Stačí je navyknout na brutalitu a všeobecné násilí a oni velmi brzo budou mít za to, že taková realita je normální.

Podle zprávy místních organizací se někteří mladí syrští chlapci přidali k Islámskému státu dobrovolně, protože pak nemuseli chodit do školy, nebo pod tlakem rodiny. Místo toho měli jen hodiny "správného" výkladu koránu, spoustu sladkostí, ale také peníze, což byl žádaný příspěvek pro chudé rodiny. Učili se zacházet se střelnými zbraněmi, mačety a na figurách si procvičovali i stínání hlav.

Témata:  Islámský stát válka děti

Aktuálně se děje

8. května 2024 22:04

Bomba ve škole. 14letému mladíkovi může hrozit 3 až 7 let vězení nebo doživotí

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy