Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér Puigdemont pověřil delegáta jednáním v Senátu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský premiér Carles Puigdemont měl do dnešních 10:00 SELČ lhůtu, aby se vyjádřil, zda předstoupí před španělský senát a bude obhajovat své postoje ohledně snah o vyhlášení nezávislosti autonomního regionu. Nakonec pověřil delegáta.

Puigdemont už ve středu oznámil, že sám na senátní slyšení nepojede, protože Madrid se podle něj už rozhodl aplikovat článek 155 španělské ústavy o možnosti omezení autonomie.

Dnes média informovala, že Puigdemont poslal dopis, v němž pověřuje obhajobou svého postoje zástupce katalánské vlády v Madridu Ferrana Mascarella. Pokud nebude Mascarella moci, mají v Senátu vystoupit mluvčí dvou katalánských stran v Senátu separatistické Republikánské levice Katalánska (ERC) a Katalánské evropské demokratické strany (PDeCAT) Miquel Angel Estradé a Josep Lluís Cleries.

Katalánský premiér v dnes zaslaném dopise také tvrdí, že podle článku 155 nemá Madrid právo odvolat autonomní vládu, nýbrž jen "dát pokyny autonomním úřadům".

Článek 155 říká: "Pokud autonomní společenství neplní závazky, které mu ukládá ústava či jiné zákony, nebo jedná tak, že vážně poškozuje obecný zájem Španělska, může vláda, po předchozím podání stížnosti premiérovi autonomního regionu a pokud na ni tento neodpověděl, se schválením absolutní většinou Senátu přijmout nutná opatření, aby donutila vládu k plnění daných povinností, nebo aby chránila zmíněný zájem. Pro provedení těchto opatření může vláda dát pokyny všem orgánům autonomních regionů.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.