reklama

Rebelové podle ministra zahraničí Abdalmálika Michláfího odmítají uznat legitimitu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Rozhovory se konají několik týdnů v Kuvajtu, byly několikrát přerušeny a zatím nepřinesly výsledek.

Ministr na tiskové konferenci řekl, že šíité prosazují sestavení nové vlády, v níž by byli zastoupeni. „Rozhovory jsou ztrátou času a slouží jen k tomu, že povstalci posilují své oddíly," řekl ministr. Povstalci podle něj popírají podstatu rozhovorů měsíc po jejich zahájení.

Vládní delegace k dnešnímu kolu jednání nepřišla a v minulosti přerušila rozhovory už několikrát. Aby se rozhovory mohly konat, bylo 11. dubna pro Jemen vyjednáno příměří, které ale obě strany porušují.

Jednání začala prosřednictvím OSN 21. dubna. Michláfí řekl, že povstalci zpochybňují dikci rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která byla přijata loni v dubnu a stanovila, že se mají šíité stáhnout z území dobytých od roku 2014 a odevzdat těžké zbraně.

Šíité ale nyní žádají sestavení přechodné vlády a teprve ona se má plněním rezoluce zabývat. Vláda ale trvá na tom, že je stále legitimním zástupcem státu, uvedla agentura AFP.