reklama

Americká společnost tak reagovala na informace zpravodajských služeb, že ruská internetová média se loni s pomocí politické inzerce vměšovala do amerických voleb. Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Twitter z porušování svobody slova a pohrozilo odvetou.

Twitter prý ke svému rozhodnutí nedospěl snadno, ale snaží se zajistit bezúhonnost svých služeb pro uživatele. Své rozhodnutí opírá o zjištění amerických zpravodajských služeb a o vlastní analýzu dat z roku 2016. „Obě společnosti, RT i Sputnik, se pokusily vměšovat do voleb v USA v zájmu ruské vlády," uvádí se v prohlášení americké společnosti.

Vedení mediální skupiny RT v prohlášení uvedlo, že se žádné nezákonné činnosti nikdy nedopustilo a na žádné platformě, a to ani na twitteru, se americké volby nepokoušelo ovlivnit. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury RIA Novosti reagovalo prohlášením, že akce Twitteru je porušením svobody slova a Moskva ji neponechá bez reakce. Firma Twitter prý podlehla tlaku amerických tajných služeb.

O zneužití své komunikační platformy Ruskem informoval Twitter už před časem, stejně jako společnosti Facebook, Google a Microsoft. Minulý měsíc společnost Twitter uzavřela na dvě stovky ruských účtů, které podle firmy šířily dezinformační propagandu.