Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský Senát jedná o budoucnosti Katalánska, region by dnes mohl vyhlásit nezávislost

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - V Madridu začalo zasedání španělského Senátu, který bude rozhodovat o případném omezení autonomie Katalánska. Souběžně se bude jednat v Barceloně také katalánský parlament. Podle agentury Reuters se spekuluje o tom, že by mohl ještě dnes vyhlásit nezávislost.

Senátoři se zabývají vládním návrhem na omezení katalánské autonomie. Podle agentury AFP by to mohlo znamenat odvolání katalánských politiků z úřadů a omezení pravomocí místního parlamentu.

Pro nezávislost Katalánska se při třiačtyřicetiprocentní účasti vyjádřila většina voličů v referendu, jež se konalo 1. října. V Senátu má dnes mluvit také španělský premiér Mariano Rajoy.

Katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek oznámil, že zvažoval vyhlášení předčasných regionálních voleb, aby zamezil omezení autonomie. Nakonec to prý ale neudělal, protože nedostal dostatečné záruky z Madridu.

Agentura AP připomíná, že pokud se Madrid rozhodne použít ústavní článek 155, který omezení autonomie umožňuje, bude to poprvé za čtyřicet let demokracie, kdy se centrální vláda rozhodne k přímému řízení záležitostí jednoho ze 17 poloautonomních regionů země.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy