reklama

Vedení katalánského parlamentu nicméně odhlasovalo, že rezoluci nezávislosti přijme k hlasování. Pro hlasovali čtyři členové vedení a proti byli tři. "Vytvoříme Katalánskou republiku jako nezávislý a svrchovaný stát," uvádí se mimo jiné v návrhu rezoluce vládní koalice Společně pro ano (JxSí). Rezoluci podle deníku La Vanguardia podepsali zástupci koalice JxSí a zástupci strany Kandidátka lidové jednoty (CUP).

Také lidovci předložili tři rezoluce, v nichž vyzvali katalánskou vládu k obnovení ústavního pořádku, aby se zabránilo omezení autonomie. O tom dnes jedná a pravděpodobně to schválí španělský Senát. Lidovci žádají, aby poslanci konstatovali, že katalánský premiér a jeho vláda porušili španělskou ústavu a statut o autonomii.

Strana Ciutadans (Ciudadanos) uvedla, že se nebude účastnit ilegálního hlasování o nezávislosti. "Ciudadanos se nebudou podílet na puči vůči demokracii a porušování práv Katalánců, kteří jsou i občany španělskými a evropskými," uvedla strana. Podle španělských médií se hlasování o rezoluci o nezávislosti nehodlají účastnit ani lidovci, ani socialisté.

Kolem katalánského parlamentu místní policie vytvořila bezpečnostní zábrany, za něž pouští jen akreditované osoby. Za zábranami je v parku, v němž se budova nachází, několik stovek lidí, kteří nesou katalánské vlajky a zpívají katalánskou hymnu Els Segadors.