reklama

Hlasování v katalánském parlamentu se konalo tajně, neboť kladný hlas může podle španělských médií znamenat zahájení trestního stíhání. Vyhlášení nezávislosti odporuje španělské ústavě.

Při hlasování každý z poslanců po vyvolání svého jména nesl lístek do volební urny. Někteří z poslanců svůj hlas ukázali na kamery, šlo o odpůrce vyhlášení nezávislosti ze strany Cataluña sí que es (CSQP). Pro rezoluci se ve 135členném parlamentu vyslovilo 70 poslanců, deset bylo proti a dva hlasy byly prázdné.

Za úsměvů do kamer a aplausu separatistických poslanců hlasoval i katalánský premiér Carles Puigdemont, který rozhodnutí o vyhlášení nezávislosti ve čtvrtek přenechal na poslancích.

Před hlasování opustili sál poslanci strany Ciutadans (Ciudadanos), lidovci a socialisté. Lidovečtí poslanci nechali před odchodem ze sálu na svých místech španělskou vlajku.

Španělský premiér Rajoy po schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska vyzval Španěly ke klidu. Uvedl, že vláda obnoví ústavní pořádek v Katalánsku, a na 19:00 SELČ svolal zasedání španělské vlády.