reklama

Pravděpodobnost vzniku nové bouře je podle meteorologických předpovědí až 60procentní. Informoval o tom dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Kajmanské ostrovy, Jamajku a část Kuby v nadcházejících dnech zasáhne silný déšť, který se bude šířit dál na sever k jižní Floridě a Bahamám. Zda vznikne tropická bouře, bude podle NHC jisté v průběhu dneška a soboty. Období atlantických bouřek se pomalu chýlí ke konci, ale oficiálně má skončit až 30. listopadu.

Americké ministerstvo obchodu dnes ve svém rychlém odhadu uvedlo, že hospodářský růst v ročním přepočtu zpomalil pouze na tři procenta z 3,1 procenta ve druhém kvartálu. "Je to příznivá zpráva pro ekonomiku, kterou koncem čtvrtletí zasáhly dva hurikány," uvedl analytik John Ryding ze společnosti RDQ Economics. Negativní dopad hurikánů na spotřebitelské výdaje a stavebnictví kompenzoval nižší obchodní deficit a růst podnikových zásob v důsledku očekávaného růstu poptávky.

Růst spotřebitelských výdajů, které se na celkové ekonomické aktivitě ve Spojených státech podílejí více než dvěma třetinami, zpomalil na 2,4 procenta z 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Ministerstvo uvedlo, že celkový dopad hurikánů na hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí není schopno vyčíslit. Dodalo nicméně, že podle předběžných odhadů škody u fixních aktiv, jako jsou domy či vládní budovy, přesahují 131 miliard dolarů (2,9 bilionu Kč).

Analytici očekávají, že v celém letošním roce dosáhne růst americké ekonomiky zhruba 2,2 procenta proti růstu o 1,5 procenta loni. Příští rok počítají s dalším zrychlením celoročního růstu, a to na 2,4 procenta.