Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvláštní zpravodaj OSN bije na poplach. Nezávislost polské justice je ohrožena, uvádí

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Vláda konzervativní a populistické strany Právo a spravedlnost (PiS) od října 2015 podnikla řadu kroků, které se nejprve dotkly ústavního soudu a následně i dalších soudů a které kritizují polští soudci i Evropská komise. Zvláštní zpravodaj OSN pro nezávislost justice Diego García-Sayán varuje, že nezávislost soudů a další základní normy demokracie v Polsku jsou ohroženy.

Diego García-Sayán, který má konečnou zprávu předložit v červnu příštího roku na jednání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě, se domnívá, že důsledek změn, které od příchodu k moci před dvěma lety podniká konzervativní vláda. Ta kritiku odmítla.

„V dnešním Polsku je ohrožena nezávislost soudního systému a další klíčové demokratické normy, jako je rozdělení moci a právní stát," řekl novinářům zpravodaj OSN o předběžných závěrech své pětidenní návštěvy, uskutečněné na loňské pozvání od polských úřadů.

Takzvané ozdravné kroky podniknuté vládou podle něj působí hůře než choroba, ze které měly polskou justici vyléčit.

Soudci vidí za počínáním snahy podřídit soudy vládě, zatímco vládní strana tvrdí, že chce skoncovat s beztrestností zkorumpované kasty soudců.

Změny v justici podle zpravodaje zpochybňuji roli, nezávislost a zásadu dělby moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní, návrhy zákonů týkajících se soudů se chystají za zavřenými dveřmi, namísto otevřené debaty s veřejností.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v reakci na kritiku od zpravodaje OSN řekl, že soudní reforma ještě není hotová. Všechny výtky a pochybnosti vláda podle něj objasnila. Vládní mluvčí Rafal Bochenek prohlásil, že tvrzení zpravodaje OSN vůbec nejsou podložena fakty. Lze prý jen doufat, že „základem pro tak nepravdivá a Polsku a Polákům křivdící tvrzení nejsou zprávy médií".

Vládní reformy podle mluvčího naopak polskou justici demokratizují a odstraňují z ní „patologické jevy", příslušné zákony ale ještě nejsou dokončeny a nevstoupily v platnost.

Témata:  Polsko justice OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy