Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí v ulicích Barcelony oslavují rezoluci o katalánské nezávislosti

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - V centru Barcelony oslavují dnešní rezoluci katalánského parlamentu o nezávislosti Katalánska tisíce lidí. Náměstí před regionální vládou je ve večerních hodinách podle záběrů ze sociálních sítí zcela zaplněné lidmi. Podle listu La Vanguardia čekají, zda přijede katalánský premiér Carles Puigdemont. Slaví se i jinde v Katalánsku, například radnice v Gironě sundala ze své budovy španělskou vlajku a nechala tam jen vlajku katalánskou a vlajku Evropské unie.

Separatistická organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) svolala manifestaci před sídlo katalánské vlády na 18:00 SELČ jako „Oslavu vyhlášení republiky". „Jsme na náměstí Sant Jaume a zůstaneme tady tak dlouho, dokud to bude nutné. Republika bude žít díky síle lidu. Ahoj Katalánská republiko," napsali na svůj twitter představitelé organizace.

#Barcelona the newest capital city in #Europe.@catalannews @CataloniaHelp2 @cataloniadirect#RepublicofCatalunya pic.twitter.com/Jyf5t4YrRJ

— Vaughan Williams (@Vaughan_Wms) 27. října 2017

Náměstí o rozloze 2900 metrů čtverečních je podle snímků zcela plné, podle odhadu policie je zde asi 6000 lidí. Mávají katalánskými vlajkami a radují se. Do sídla katalánské vlády přitom podle deníku La Vanguardia přišel fax ze španělského Senátu informující, že tato horní komora španělského parlamentu dnes schválila návrh španělské vlády na omezení katalánské autonomie.

Část Katalánců ale také už vyjadřuje na sociálních sítích nespokojenost. Například starostka Barcelony Ada Colauová kritizovala nejen schválení omezení autonomie Senátem, ale i přijetí rezoluce o nezávislosti. „Říkám sama za sebe: ne, ne článku 155 (ústavní článek umožňující omezení autonomie) a ne DUI (zkratka pro jednostranné vyhlášení nezávislosti)," napsala Colauová na twitteru. Dodala ale, že bude bránit katalánské instituce.

#Barcelona the newest capital city in #Europe.@catalannews @CataloniaHelp2 @cataloniadirect#RepublicofCatalunya pic.twitter.com/Jyf5t4YrRJ

— Vaughan Williams (@Vaughan_Wms) 27. října 2017

„Jsem smutná z toho, co se stalo," napsala na svém twitterovém účtu socialistická premiérka Andalusie Susana Díazová . „Žádám Andalusany a zbytek celého Španělska, aby důvěřovali právnímu státu. Do Katalánska se vrátí ústavní pořádek," uvedla Díazová. Naopak bývalý baskický premiér Juan José Ibarretxe vyjádřil „Katalánské republice úctu, náklonnost a uznání".

Šéf španělských socialistů Pedro Sánchez vyslovil soustrast těm Kataláncům, kteří si přejí jednotu Španělska a kterých je podle dřívějších průzkumů zhruba polovina. Přesná a aktuální čísla nejsou k dispozici. „Cítíme vaši bolest," napsal na twitteru Sánchez,

Témata:  Katalánsko Barcelona Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy