Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AfD má neobvyklý požadavek, chce lustrovat novináře. Vyžaduje po nich i intimní informace

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německá Alternativa pro Německo (AfD) žádá po novinářích, kteří chtějí referovat o prosincovém sjezdu strany, souhlas s poskytováním osobních údajů, a to včetně těch choulostivých. Ostatní strany požadují pro akreditaci novinářů jen základní informace.

Novináři, kteří se chtějí zaregistrovat na hannoverský sjezd, musí souhlasit se shromažďováním, uchováváním a využíváním poskytnutých "zvláštních údajů", jak německý zákon o ochraně údajů souhrnně označuje například informace o rasovém a etnickém původu, politických názorech, náboženském vyznání, zdravotním stavu či sexuální orientaci.

Ostatní strany se nezajímají o podrobná osobní data novinářů, upozornila agentura Reuters. Podle deníku Stuttgarter Zeitung vyšetřuje počínání AfD německý úřad na ochranu osobních údajů.

"Je to nepřijatelné pronikání do soukromých záležitostí novinářů," řekl mluvčí Svazu německých novinářů (DJV) Hendrik Zörner. "Vyzýváme AfD, aby souhlas okamžitě přestala vyžadovat," dodal Zörner. Strana, která ve volbách 24. září získala 13 procent hlasů, zatím záležitost nijak nekomentovala.

Témata:  novináři Německo

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy