Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Technický pokrok v Číně: Na koleje vyjela tramvaj s vodíkovým pohonem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - Ve městě Tchang-šan na severovýchodě Číny začala v pátek jezdit první komerčně provozovaná vodíková tramvaj na světě. Ujede na jedno doplnění vodíku až 40 kilometrů při maximální rychlosti 70 kilometrů v hodině.

Souprava čínského výrobce CRRC absolvovala na své trase během prvního dne několik cest a odvezla celkem 300 cestujících. Tramvaj podle agentury Nová Čína neprodukuje žádné zplodiny, vypouští pouze vodu.

Jedna souprava odveze 336 cestujících, dotankování vodíku podle výrobce zabere 15 minut. "Cesta byla velmi pohodlná a užívala jsem si výhled z oken," řekla o jízdě v bezemisní tramvaji obyvatelka Tchang-šanu Su.

Čínská vláda klade v poslední době na přechod k ekologičtějším způsobům dopravy velký důraz. Podle amerického deníku The New York Times se letos stala největším podporovatelem elektrických aut na světě, přičemž si stanovila cíl mít do roku 2025 pětinu automobilů v zemi na alternativní pohony. Čína je v současnosti největším výrobcem a distributorem elektrických aut na světě.

Témata:  Čína tramvaje mhd

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy