Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český vojenský pozorovatel v SAR popisuje, jak se situace v zemi zhoršuje

Armáda ČR
Armáda ČR
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Český voják Marek Vydržel se v rámci pozorovatelské mise ve Středoafrické republice (SAR) potýkal s náročnými klimatickými podmínkami a socio-kulturními rozdíly. Vypořádat se musel také s přepadením.

V pátek na pražském Vítkově dostal společně s dalšími vojáky medaili za působení v zahraničních misích. Z mise OSN ve Středoafrické republice se vrátili i další dva čeští pozorovatelé.

Mírovou misi MINUSCA vyslala OSN do Středoafrické republiky v roce 2014. Násilí v zemi vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout.

Podle Vydržela je bezpečnostní situace v zemi nejhorší od roku 2014. "Zaznamenali jsme i útoky proti OSN, došlo ke ztrátám na životech. A přesto, že bylo v Itálii podepsané příměří, tak počet útoků roste," řekl ČTK. "Takže bezpečnostní situace je velice nepředvídatelná a má zhoršující se tendenci," poznamenal.

Sám zažil loupežné přepadení, když jel v uniformě a ve služebním autě. "Byl jsem přepaden a okraden, ale v ohrožení života jsem se necítil, jde jim skutečně jen o ten zisk," podotkl. V bezpečí se podle něj člověk ve Středoafrické republice necítí. Do konfliktu nebo mezi rozzuřený dav se podle svých slov nedostal.

Nejnáročnější podle něj jsou kulturní a sociální rozdíly, protože pozorovatelé pracují v mezinárodním týmu. On sám byl v týmu jediným Evropanem. Kvůli kulturním rozdílům proto neustále hrozí nebezpečí nedorozumění, kdy se může někdo snadno rozzlobit. "To je pak člověk rád, že je neozbrojen," poznamenal v nadsázce.

Pozorovatelé OSN totiž v misi slouží beze zbraně. Jejich hlavním úkolem je hlídkování a monitorování bezpečnostní situace. "V přiděleném regionu jsme jezdili a monitorovali bezpečnostní situaci a další věci s tím spojené, vzdělání, hygiena, nemoci a tak dále," řekl.

Témata:  Armáda České Republiky Středoafrická republika OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy