Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont odmítl násilí a vyzval k vytrvalosti ve snaze o nezávislost

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont prostřednictvím televize vyzval k vytrvalosti ve snaze o nezávislost Katalánska. Učinil tak v projevu, který byl podle místních médií natočen dnes dopoledne v Gironě (španělsky Geroně).

Šlo o jeho první veřejný projev od pátečního hlasování katalánského parlamentu o rezoluci o nezávislosti tohoto autonomního regionu.

Podle katalánského deníku La Vanguardia Puigdemont neuznal své sesazení Madridem, ale nevyjádřil se konkrétně, zda se bude bránit u soudu. "Budeme pokračovat v plnění svých demokratických mandátů a zároveň se snažit o maximální stabilitu a klid," řekl.

"Nemáme, ani nechceme důvod k násilí," uvedl dále Puigdemont, který měl při proslovu vedle sebe vlajku Katalánska a Evropské unie.

"Katalánský parlament splnil to, co si občané odhlasovali ve volbách 27. září (2015)," uvedl s odkazem na katalánské regionální parlamentní volby, v nichž vyhráli separatisté.

"Pokračujme v práci, abychom vytvořili svobodnou zemi a společnost, v níž bude méně nespravedlností, více rovnosti, více solidarity a více bratrství," zakončil svůj projev Puigdemont. Podle deníku La Vanguaradia jeho slova odpovídají tomu, co řeklo několik dalších členů nyní sesazené katalánské vlády. Například Josep Rull a Toni Comín, kteří rovněž chtějí pokračovat ve snaze o katalánskou nezávislou republiku.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy