Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentura S&P zlepšila rating Itálie, stalo se tak poprvé za několik desetiletí

Ekonomika
Ekonomika
Foto: Česká televize

Řím - Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň na úroveň BBB, což znamená středně kvalitní hodnocení. S&P předpokládá, že hospodářský růst letos dosáhne 1,4 procenta a v příštích dvou letech bude činit 1,3 procenta. Česko má u S&P známku AA-, tedy velmi kvalitní hodnocení.

Agentura přikročila k prvnímu zvýšení italského ratingu za několik desetiletí. S&P svůj krok zdůvodnila příznivějšími vyhlídkami italské ekonomiky, rostoucími investicemi a zlepšujícími se podmínkami na trhu práce a v bankovním sektoru.

Upozornila nicméně na vysoké zadlužení Itálie a politickou nejistotu před blížícími se parlamentními volbami.

Italská vláda minulý měsíc zlepšila odhady růstu domácí ekonomiky. Podle jejích nových prognóz by se měl hrubý domácí produkt Itálie v letošním i příštím roce zvýšit o 1,5 procenta. V dubnu přitom vláda předpovídala, že třetí největší ekonomika eurozóny letos vzroste pouze o 1,1 procenta a napřesrok o 1,0 procenta.

Témata:  Standard & Poors Itálie ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy