Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánské odbory ohlásily na příští týden generální stávku

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Konfederace katalánských svazů (CSC) vyhlásil na období od 30. října do 9. listopadu generální stávku. Později dnes na svých stránkách svaz uvedl, že v pondělí stávka nebude a k ostatním dnům bude podávat informace s předstihem. CSC sdružuje zaměstnance různých sektorů - služeb, veřejné správy, průmyslu, školství či zdravotnictví.

CSC stávku avizovala už v pátek. Podle dřívějších informací tak chce protestovat proti aplikaci ústavního článku 155, na jehož základě Madrid ode dneška omezil autonomii Katalánska. Podle CSC se omezením autonomie změní pracovní podmínky zaměstnanců, kteří tak nebudou moci "normálně" vykonávat svou práci.

Větší odborové svazy se zatím nevyjádřily. Podle dřívějších informací ale tyto svazy nesouhlasí s páteční rezolucí o nezávislosti Katalánska. Budou prý ale bedlivě sledovat vývoj během dalších dní, uvedl deník El País.

Španělská vláda, která dnes převzala pravomoci katalánské vlády, v noci na dnešek v oficiálním věstníků vydala i dekret k případné stávce v Katalánsku. Podle něj musí být v době stávky zajištěny minimální služby. Například v železniční dopravě a metru musí být zajištěn provoz v době špičky nejméně z 50 procent a po zbytek dne z 25 procent.

Témata:  Katalánsko stávka Španělsko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy