Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba usnadní svým občanům žijícím v USA cesty do vlasti

Kuba
Kuba
Foto: INT

Havana - Pro Kubánce, kteří dlouhodobě žijí na území Spojených států, bude napříště jednodušší navštívit svou starou vlast. Podle šéfa diplomacie Bruna Rodrígueze umožní Kuba svým občanům žijícím v cizině vstup do vlasti prostřednictvím dvou turistických přístavů a povolí také návrat těm, kteří zemi v minulosti opustili v rozporu se zákonem.

"Vláda Spojených států zavírá, Kuba otevírá," řekl Rodríguez na setkání Kubánců ve Washingtonu. Občané karibského ostrova podle něj už nebudou muset podstoupit před cestou na Kubu zvláštní proces, který byl až dosud nutný. Výjimkou budou ti, kteří odešli přes americkou námořní základnu Guantánamo. Nové opatření by mělo v platnost vstoupit 1. ledna příštího roku.

Dosavadní proces kontroly před vydáním povolení ke vstupu do země Kubáncům žijícím v zahraničí se stal podle Rodrígueze příliš složitým a to především v souvislosti s aktuálním snížením počtu zaměstnanců kubánského zastupitelského úřadu ve Washingtonu.

USA na počátku října vyhostily 15 kubánských diplomatů z velvyslanectví v americké metropoli. Reagovaly tak na útoky v Havaně, při kterých utrpěly zranění více než dvě desítky amerických diplomatů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po poškození mozku či nevolnost.

USA Kubu oficiálně z útoků neobvinily, prezident Donald Trump ale v polovině října řekl, že je Havana za útoky zodpovědná. Neupřesnil, zda si myslí, že útoky Havana sama spáchala, nebo je za ně jen nese odpovědnost, protože se staly na kubánském území. Rodríguez označil zprávy o akustických útocích za smyšlené. Podle jde o politickou manipulaci, jejímž cílem je zničit vzájemné vztahy Spojených států a Kuby.

Témata:  Kuba USA diplomacie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.