Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrak ruského vrtulníku byl objeven u Špicberských ostrovů

Mil Mi-8 (v kódu NATO
Mil Mi-8 (v kódu NATO "Hip") je v SSSR vyvinutý víceúčelový dvoumotorový vrtulník klasického uspořádání s pětilistým nosným a třílistým vyrovnávacím rotorem. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších vrtulníků na celém světě.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Oslo - Vrak ruského vrtulníku s osmi lidmi na palubě, který se 26. října zřítil u pobřeží souostroví Špicberky, byl nalezen v hloubce 209 metrů nedaleko ostrova Svalbard. Pět členů posádky a tři cestující neštěstí zřejmě nepřežili.

Vrtulník Mi-8, který patřil ruské letecké společnosti Konvers Avia, převážela cestující z osady Piramida (Pyramiden) do osady Barencburg (Barentsburg) na hlavním ostrově Svalbard. Rusové tvoří asi dvě pětiny nevelké populace Špicberských ostrovů, v Piramidě i Barencburgu žijí téměř výlučně ruští občané.

Helikoptéra převážela horníky ruské firmy Arktikugol, podle jiných ruské polární badatele.

Ruským občanům umožňuje volný přístup na ostrovy dohoda z roku 1920. Rusko má právo souostroví hospodářsky využívat, stejně jako další padesátka signatářských států. Špicberky, které jsou nejsevernější částí Norského království, smějí Rusové navštěvovat bez víz.

Témata:  Norsko Rusko letecké nehody

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy