Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v KLDR? Kim se brání vzpouře, rebelové ničí památky jeho rodiny

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - Ani tvrdý režim Severní Koreje nedokáže zvládnout všechny projevy nespokojenosti. Poslední týdny ukazují, že by se země mohla brzo ocitnout i na pokraji občanské války. Mnoho místních lidí, kteří protestují proti zhoršeným životním podmínkám, ničí veřejné monumenty a památky, které mají připomínat velikost vládnoucí dynastie.

Kim Čong-Un své armádě a policistům nakázal zvýšenou ostrahu v místech se sochami nebo malbami. V poslední době narůstá počet bronzových soch znázorňující především Kim Ir-Sena, dědečka současného vůdce, který se těšil nesmírně velké oblibě mezi obyvatelstvem. Kim Čong-Un je však jen stínem někdejší slávy, a to i přes to, že v jaderném vývoji se dostal mnohém dále než jeho předci dohromady.

Jenže ani mezikontinentální rakety, které na západě budí obavy, nezvládají usměrnit rozhořčený dav, který žije mimo hlavní město Pchjongjang ve velmi špatných podmínkách. podle hlášení jsou v zemi časté hladomory a lidé už mají dost ekonomické nestability, kterou vyvolává Kim Čong-Una a jeho jednostranná vláda.

Zdá se, že přílišné zaměření na jaderný vývoj, mělo své oběti. Peníze, které mohly nakrmit hladovějící ženy, muže, staré či děti, byly použití na mezinárodní hrozby, zatímco obyvatelstvo z toho němá vůbec nic. V zemi, kde mají problém se stabilními dodávkami elektrického proudu, se nyní používají pouliční lampy k tomu, aby po celou noc osvětlovaly místa s monumenty.

Profesor Toshimitsu Shigemura z Univerzity v Tokiu se domnívá, že ničení soch ukazuje na celostátní problém. Podle něj Kim ztrácí podporu běžného obyvatelstva, hlavně mladí s ním často nesouhlasí. Tyto incidenty pak ohrožují hlavní místní úředníky, kteří jsou zodpovědní za pořádek ve svém regionu. Pokud bude vandalismus ještě patrnější, pak by úředníci mohli přijít o svá místa, nebo skončit v pracovních táborech za neusměrnění obyvatelstva.

"Lidé jsou nespokojení a hladoví. Mimo hlavní město Pchjongjang není Kimova moc až tak pevná," řekl Toshimitsu Shigemura s tím, že běžného občana nezajímají nukleární zbraně. Chtějí hlavně jídlo, kterého je nedostatek. "I když se k nám moc informací nedostává, je jasné, že kromě jaderného vývoje se Kimovi nepodařilo nic, i když slibuje hory doly. A lidi to ví," myslí si profesor z Tokia.

Témata:  Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy