Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

J. K. Rowlingová podporuje Donalda Trumpa. Co jí k tomu vede?

Harry Potter
Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Washington – Slavná spisovatelka J. K. Rowlingová, autorka série knížek o Harry Potterovi, během slavnostního večera Pen Literary Awards Gala v americkém New Yorku vysvětlila, proč má prezidentský kandidát Donald Trump její podporu. Informoval o tom server The Daily Caller.

Rowlingová vysvětlila, že Trump pro ni reprezentuje svobodu slova. „Skoro všechno, co pak Trump řekne, je podle mě nepřijatelné. Považuji ho za útočného a bigotního člověka. Ale má mou plnou podporu v tom, aby přišel do mé země a byl útočný a bigotní tady," uvedla britská spisovatelka.

„Jeho svoboda slova chrání mou svobodu nazývat ho bigotním. Jeho svoboda chrání tu mou," vysvětlila.

„Pokud chcete oponentovi upřít jeho svobodu prostě jen kvůli tomu, že vás urazil, pak jste překročili určitou mez a dostali se na úroveň tyranů, kteří vězní, mučí a zabíjí s přesně tou stejnou omluvou," dodává Rowlingová.

Reaguje tak na petici, která požaduje, aby byl Donaldu Trumpovi zamezen přístup do Velké Británie. Ta naopak vznikla v reakci na návrh Donalda Trumpa zakázat muslimům vstup do Spojených států. Sama Rowlingová přitom v prosinci minulého roku na svém Twitteru uvedla, že Donald Trump je mnohem horší než Voldemort, hlavní záporná postava jejích knížek o Harry Potterovi.

Témata:  volby v USA J.K. Rowling Donald Trump Harry Potter

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy