Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mýtus všemocného Putina? Američané šéfa Kremlu vnímají jako poloboha

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva – Pokud čtete titulní strany amerických deníků dnes, nejspíš budete mít pocit, že ruský prezident Vladimir Putin bude tři metry vysoký, vynikající loutkář, který má na povel elitní hackery v Kremlu a zároveň i neporazitelný kolos, který je připravený kdykoliv udeřit na americké vojáky v zahraničí.

Podle serveru Politico je až zarážející, jakým způsobem popisují americká média Vladimira Putina. Čtenář by si mohl jednoduše myslet, že nečte o jiné lidské bytosti, ale antickém hrdinovi s polobožským původem. Tento mýtus je ve Spojených státech všude přítomný, a přitom v Moskvě by jim na to pokyvoval jen málokdo.

Jenže tam, kde Washington se domnívá, že Putin je inteligentní manipulátor, který sleduje pečlivě svůj kalkul, pozorovatelé v Kremlu jsou jiného názoru. I když ruský prezident je známý tím, že občas se ještě vrátí k zásadám z příručky KGB, jeho současná vláda je jen stínem dob slavnější sovětské éry a její moci za studené války.

Podle ruských expertů je Putin autoritářský vládce, který má moc pevně v rukou. Spojené státy jsou pak pro něj nepřítelem, na kterého naráží všude po světě a vždy je může z něčeho obvinit, sám bude přitom v příštím volebním období opět zvolen systémem, který je předělaný tak, aby Putin vždy vyšel vítězně.

„Na západě si lidé myslí, že je Putin téměř všemožný a ovládá celou zemi. Není to vůbec pravda,“ tvrdí Mikhail Khodorkovsky, donedávna jeden z nejbohatších mužů v Rusku, dnes však žije v Londýně, kde získal azyl. Podle něj má Putin pevnou ruku jenom v Moskvě, v ostatních regionech funguje tichá dohoda, podle které pokud Putin získá z krajů dostatek hlasů během voleb, pak regionálním vládám nechá volnou ruku.

Další prezidentské volby se budou konat v Rusku v březnu 2018, přičemž Putin velmi pravidelně zopakuje svou výhru a bude pokračovat ve své vládě, kterou započal již v roce 1999. Letos se zdá, že jediný povolený kandidát či kandidátka bude Xenija Sobčaková, která však působí svým vstupem do politiky až komicky. Bývalá modelka pro playboy a hvězdička televizních reality show má podle odborníků působit jen jako prvek, který lidem ukáže, že Putin bude jediná možná volba.

I když Putin nebude mít rivala na domácí půdě, vždycky jsou tu však Spojené státy, dlouholetý nepřítel Ruska, kterého budou bez rozpaků zesměšňovat. Ruští odborníci tak předpokládají, že nadcházející kampaň bude ve znamení házení špíny na Washington, aby se tím co nejvíce legitimizovala Putinova moc.

„Putin má jeden problém, a tím je stagnující ekonomika. Potřebuje někoho, na koho svalí vinu. Potřebuje někoho, koho tady bude vždy a Putin ho může označit za viníka,“ řekl Khodorkovsky s tím, že v Sýrii vlastně Putin nebojuje s Islámským státem, ale s USA, stejně na Ukrajině opět nejsou problém Ukrajinci, ale Američané. Jeho doktrína staví na protiamerickém vidění světa.

Témata:  Rusko USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy