Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře Herwart devastuje střední Evropu. V Tatrách hrozí laviny

Vysoké Tatry, pohled na Skalnaté pleso a Lomnický štít
Vysoké Tatry, pohled na Skalnaté pleso a Lomnický štít
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Tisíce polámaných stromů a stovky poškozených budov má v Polsku na svědomí víkendové řádění vichřice Herwart, která si v zemi vyžádala dva mrtvé a 16 zraněných. Na západě Slovenska hasiči zasahovali ve stovkách případů a vítr má zemi trápit i dnes, zejména v Tatrách. Na Ukrajině se skoro čtyři stovky obcí v noci na dnešek ocitly bez elektřiny.

V Tatrách a okolí může vítr v poryvech dosahovat rychlosti až 135 kilometrů za hodinu. Na horách také může sněžit a mohou vznikat sněhové jazyky a závěje. Na západním Slovensku, kde v neděli slovenští hasiči zasahovali v přibližně 490 případech, hlavně kvůli popadaným stromům, má foukat méně, místy může rychlost větru dosahovat rychlosti 80 kilometrů za hodinu. V neděli se na Slovensku bez elektřiny ocitlo asi 90.000 odběratelů a některé vlaky, a to i z Česka, měly až několikahodinové zpoždění.

Vichřice v Polsku v neděli polámala více než 6000 stromů a poškodila 1100 objetů, včetně 850 obytných. Mezi zraněnými je i šest z celkem 32.000 zasahujících hasičů. Podle vládního krizového střediska počet domácností bez proudu se z nedělních 300.000 snížil na dnešních 26.000.

Vichřice také přinesla zimu do hor na jihu Polska, kde sněhová pokrývka dosahuje od 20 centimetrů v nižších polohách až po 65 centimetrů. Sníh mimo jiné komplikuje dopravu na silnicích v okolí horského střediska Zakopané. Na polské straně Tater platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, čili hrozí stržení laviny zejména na prudkých svazích při dodatečném zatížení.

Skoro čtyři stovky obcí, převážně na západě Ukrajiny, se podle listu Ukrajinska pravda ocitly v noci na dnešek bez elektřiny v důsledku větru a deště s mokrým sněhem. V neděli stromy vyvrácené vichřicí částečně zablokovaly dopravu v Jablunickém průsmyku v Karpatech.

Témata:  Polsko Slovensko Vysoké Tatry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.