Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii demonstrovaly desetitisíce lidí. Protesty se neobešly bez násilí. Je demokracie v ohrožení?

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Ve francouzské metropoli se sešlo asi 55 tisíc lidí, kteří demonstrovali proti kontroverzní reformě zákoníku práce. Stávku doprovázelo násilí. Socialistický prezident François Hollande jim vzkázal, že přes měsíce trvající protesty od reformy neustoupí. Je podle něj nezbytná pro snížení nezaměstnanosti.

Někteří z demonstrantů podle očitých svědků házeli na bezpečnostní síly dlažební kostky a další předměty. Policie proti nim použila slzný plyn a ohlušující granáty. Nejméně 12 lidí skončilo v policejní cele, zejména kvůli držení zakázaných zbraní, uvedl server deníku Le Monde.

Proti novému zákoníku práce dnes demonstrovali také obyvatelé dalších měst, jako je Toulouse, Nantes, Lyon, Montpellier, Grenoble či Rennes. Nejvíce se jich sešlo v Marseille, podle odborů kolem 80.000, podle policie jen 8000. Odhady počtů demonstrantů se mezi pořadateli a úřady ve Francii vždy výrazně liší.

Konflikty mezi protestujícími a policií hlásily úřady například v Nantes a Rennes. Řidiči kamionů také v některých městech, hlavně v Le Havre, Lorient, Caen a Le Mans, blokovali dopravu a průmyslové provozy.

„Hanba tobě, (premiére Manueli) Vallsi. Pravicová Socialistická strana. Proti rozbití zákoníku práce," skandovali demonstranti z řad odborových svazů. Jejich předáci zdůrazňovali, že jim nestačí změny ve vládní reformě zákoníku práce, ale že chtějí její zrušení.

Úřady podle demonstrantů využívají výjimečného stavu vyhlášeného po loňských teroristických útocích k tomu, aby zakazovaly vybraným osobám se demonstrací účastnit. Podle mnohých názorů tím začínají být ohrožovány základy demokracie ve Francii.

Cílem reformy je uvolnit pravidla pracovního práva v boji proti dlouhodobé nezaměstnanosti. Hollande podmínil svou kandidaturu v příštích prezidentských volbách právě snížením nezaměstnanosti. Podle kritiků jde ale nový zákon příliš vstříc zaměstnavatelům a ohrožuje jistotu práce nynějším zaměstnancům.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy