reklama

Společnost YouGov provedla výzkum v Německu a došla možná až k překvapivým výsledkům. Skoro polovina žen uvedla, že s nějakou formou obtěžování, od slovních narážek po znásilnění, již osobně setkala, či stále setkává. Průzkum oslovil přes 2000 tisíc žen i mužů.

Se sexuálním násilím se nesetkávají pouze ženy (přes 43 procent), ale i 12 procent mužů se v průzkumu svěřilo s osobní zkušeností, která byla velmi nepříjemná. Dále pak skoro pětina oslovených mužů přiznalo, že v minulosti se možná chovali nevhodně a jejich čin by se dal označit jako sexuální obtěžování, z toho samého se se zpovídalo asi šest procent žen.

Průzkum také odhalil, že nejčastější formou útoku jsou nevhodné doteky (přes 28 procent), následované sexuálními narážkami ve 24 procentech případů. Kolem 14 procent incidentů se odehrálo na veřejných místech, jako je hromadná doprava, desetina se pak stala na pracovištích.

Společnost YouGov provedla výzkum na základě žádosti od novinářů poté, co se lavinově začala šířit obvinění na producenta Harveyho Weinsteina. Přes tři desítky žen z filmového průmyslu včetně slavných hereček, jako jsou Gwyneth Paltrow a Angelina Jolie, nařkly Weinsteina ze sexuálního obtěžování. Asia Argento a Rose McGowan ho dokonce obvinily ze znásilnění.