reklama

Pomocí aplikace Telegram zanechali teroristé zakódovanou zprávu, ve které vyhrožovali, že ani "členové britské královské rodiny nebudou ušetření". Extrémisté pak ke vzkazu připojili fotku malého prince George, který letos oslavil teprve čtvrté narozeniny, jak stojí poblíž své školy Thomase Battersea na jihu Londýna.

Občané velké Británie nejsou z hrozby nadšení a na sociálních sítích, jako je Twitter, dávají najevo své rozhořčení. "Vyhrožují princi Georgovi? Vždyť je to jen dítě! Co se to s lidmi děje?!" napsal jeden z uživatelů. Ostatní mu přikyvují a dodávají, že výhrůžka je až nechutná a nemístná.

Jiní zase nezapomněli zkritizovat bezpečnostní služby, že nic pořádného nedělají, když je v ohrožení život malého dítěte. Většina přispěvatelů je pak rozzuřená právě z toho důvodu, že malý princ je i přes svůj urozený původ pořád chlapec jako všichni ostatní a rozhodně by neměl figurovat v žádných hrozbách a politice.

Britská vojenská služba zesílila své kontroly na sociálních sítích, autora výhrůžka však nedokázala vystopovat. Barry Spielman, jehož firma sleduje síť telegram už přes šest let, tvrdí, že hrozbu nelze přehlížet a brát na lehkou váhu. Podle jeho slov Islámský stát plní naprostou většinu svých zakódovaných zpráv a jen málokdy pošle něco, co nemyslí vážně.

Lidé žijící a pracující v okolí základní denní školy Thomase Battersea se obávají toho, že bezpečnost zde není příliš vysoká. Jedna žena se údajně nedávno dostala na pozemek školy, kterou navštěvuje přes 500 dětí každý den, aniž by ji kdokoliv zastavil. Novinářům pak řekla, že zabezpečí instituce je "mizivé".

Místní se obávají, že kdyby se teroristé rozhodli zde nastražit bombu, pak by jim v tom nic nebránilo. Privátní škola, kterou britský princ navštěvuje, patří přitom mezi ty nejelitnější v zemi, zájemci zde musí zaplatit v přepočtu přes půl milionu korun ročně. Odborníci se také domnívají, že ztráta území IS v Sýrii a Iráku by mohla znamenat agresivnější teroristické útoky mimo oblast Blízkého východu.