Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český jeskyňář zemřel v rakouské jeskyni

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň - V noci na dnešek zahynul český badatel, který se zřítil v alpském jeskynním systému u Mariazellu. Původně se předpokládalo, že je vážně zraněný. Záchranná akce byla velmi obtížná, neboť bylo nutné rozšířit některé úzké průlezy.

Pomoc k českému jeskyňáři přivolal jeho rakouský kolega, který z jeskyně sám vystoupal. Franz Tributsch z mariazellské horské služby uvedl, že Čech zřejmě přišel o život hned při pádu z dvaceti až třicetimetrové výšky, anebo bezprostředně poté. Utrpěl totiž vážná poranění hlavy.

Neštěstí se odehrálo v pondělí kolem 23:00 SEČ a podle policie k němu došlo při zajišťování lana. Vyzdvižení těla může trvat až do dnešní půlnoci.

Jak zemřelý Čech, tak jeho rakouský kolega podle dostupných informací platili za velmi zkušené speleology. V jeskynním systému od soboty zkoumali nové chodby.

Témata:  úmrtí Čechů v zahraničí Jeskyně Rakousko policie Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy