Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Video, které pobouřilo svět: Džihádista se chlubí znesvěcením křesťanského hřbitova

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Dajr az-Zaur – Radikální teroristická skupina Islámský stát zveřejnila nové video. Na něm tentokrát nikoho nezabíjí, i tak ale snímek pobouřil svět. Jeden z džihádistů na něm znesvěcuje křesťanské hroby.

Děsivý klip ukazuje bojovníka o berlích a ve vojenské výstroji, který předvádí stopy po ničení křesťanského hřbitova. Uveřejněný záznam podle všeho zachycuje situaci v syrském městě Dajr az-Zaur.

Bojovník vedle ukazování zničených hrobů vyhrožuje zabitím všem, kteří by se ho v hanobení křesťanských hrobek pokusili zastavit. Kolem muže se válí úlomky kamenů a dřeva poházené po zemi, v pozadí leží něco, co vypadá jako zničené rakve.

Zraněný bojovník IS pak ukazuje záběry mrtvých těl a uvádí, že právě tito lidé se pokusili znesvěcování křesťanských hrobů zabránit. Zkrvavené mrtvoly jsou roztroušeny po zemi – některá těla přitom vypadají, jako by je někdo znetvořil.

Video zveřejnila Amaq, tisková agentura islámského státu. „Bojovníci Islámského státu napadli křesťanský hřbitov na západ od města Daij az-Zour. Zabili také 10 vojáků syrského režimu, kteří jej od včerejška obléhali," uvedla k tomu agentura.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy