Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko udělilo azyl muži, který je obviněn z pokusu o převrat v Černé Hoře

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Moskva - Anan Nikič, který v Černé Hoře čelí podezření, že se podílel na údajném pokusu o státní převrat, dostal azyl v Rusku. Po Nikičovi bylo v únoru vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Na tomto základu byl počátkem dubna zadržen v Moskvě a černohorské úřady požádaly o uprchlíkovo vydání. Zamítavá odpověď od ruské generální prokuratury dorazila do Podgorice minulý měsíc.

Nikić byl podle serveru Newsru.com tlumočníkem opozičního uskupení Demokratická fronta, jehož vůdci nyní čelí obvinění z pokusu o státní převrat. Podle vyšetřovatelů Nikić verboval Černohorce do služeb ruské rozvědky.

V Černé Hoře momentálně soudí 14 obžalovaných. Údajně chtěli spáchat atentát na černohorského premiéra Mila Djukanoviče. Klíčový svědek obžaloby, pocházející z řad vůdců údajného spiknutí, u soudu prohlásil, že pokus o převrat financovaly ruské zpravodajské služby s cílem zabránit zemi ve vstupu do NATO.

Mezi obviněnými, vesměs Srby, jsou i dva Rusové, kterým se však podařilo uprchnout, a to nejspíše do Ruska, které své občany do ciziny nevydává. Moskva jakoukoli účast na plánovaném pokusu o převrat popírá. Navzdory nesouhlasu Ruska se Černá Hora letos v červnu stala 29. členem NATO.

Témata:  Rusko Černá Hora

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy