Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Separatistů se zmocnila panika, nezávislost Katalánska je v troskách

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Mezi katalánskými separatisty začaly zaznívat hlasy připouštějící, že vyhlášení nezávislé katalánské republiky selhalo. Úřady "nového státu" fungují v klidu dál pod dohledem španělské vlády, která převzala nad regionem dočasnou správu.

Exministr katalánské vlády Santi Vila, který měl na starosti podnikání a který odstoupil těsně před přijetím deklarace o nezávislosti, uvedl, že Katalánsko nemělo prostředky, jak realizovat slibované odtržení od zbytku Španělska. "Kde je kontrola území, přístavů, letišť?" zeptal se Vila v rozhlasové stanici Rac 1. "Chyběla nám politická inteligence," prohlásil.

Vila se také nabídl, že by se ujal vedení Demokratické evropské strany Katalánska (PDeCAT), jejímž členem je i sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont. Ten je nyní v belgickém "exilu" a podle všeho se nedostaví ve čtvrtek k výslechu před španělskou justici.

PDeCAT byla dosud v koalici s Republikánskou levicí Katalánska (ERC), jejíž vůdce Oriol Junqueras byl místopředsedou Puigdemontovy vlády. Obě strany se hodlají zúčastnit předčasných voleb do katalánského parlamentu, které Madrid stanovil na 21. prosince.

Benet Salellas, poslanec krajně levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), která rovněž podporovala nezávislost, přiznal, že "katalánská vláda nebyla připravena na scénář jednostranné deklarace" nezávislosti, neboť nebyla připravena žádná státní struktura.

Katalánští separatisté marně čekali na podporu ze strany Evropské unie po tvrdosti zásahu španělské policie proti účastníkům referenda z 1. října. Mluvčí PDeCAT Marta Pascalová hovořila v úterý "pokud ne o zklamání, pak o pocitu: 'Sakra, co se stalo?'," vzhledem k tomu, že "republika" nedosáhla uznání v zahraničí a regionální policie Mossos d'Esquadra plní příkazy z Madridu. Uznala, že separatisté mohli mít "dojem, jak to bude snadné".

"Byla přijata deklarace o nezávislosti, které mnozí lidé uvěřili, a najednou neexistuje žádný jasný scénář," řekla AFP politoložka Sandra Leónová. Podle ní se nyní separatistického hnutí zmocnila panika. Všichni se začnou vzájemně obviňovat, každý se bude pokoušet přinést výklad toho, co se stalo, podle toho, jak se mu to hodí, a to v atmosféře již fakticky spuštěné kampaně před prosincovými volbami, soudí Leónová.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy