Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská verze Islámského státu? Ruští fundamentalisté chtějí ustanovit vlastní teokratický stát

Odstřelovač neboli sniper
Odstřelovač neboli sniper
Foto: vglounge.com

Moskva - V Rusku vyvolává velké pozdvižení snímek Matylda o vztahu posledního ruského cara Mikuláše II s jeho údajnou polskou milenkou, polskou balerínou Matyldou Kšesinskou. Vůči snímku se negativně vymezují zvláště křesťanští fundamentalisté, kteří jej vnímají jako házení špíny na panovníka, prohlášeného ruskou pravoslavnou za mučedníka. Někteří z nich zacházejí tak daleko, že vyhrožují z teroristických útoků na kinosály, kde se film bude promítat. Podle televizní stanice al-Džazíry se jedná o znak nové vlny náboženského násilného fundamentalismu.

„Pokud bude film Matilda uveden, kina shoří, lidé mohou být zraněni, " uvádí se v dopise poslaným desítkám kin. Že se nejedná o planou hrozbu, se velmi brzy ukázalo. Režisérovi filmu,  Alexeji Učiteli, byl vhozen do jeho kanceláře Molotovův koktejl. Auto jeho právníka bylo též zapáleno. Ortodoxní aktivista se pokusil vyhodit do vzduchu kino v Jekatěrinburgu, čtvrtém největším ruském městě. Poté, co nedokázal do kina vjet minibusem naplněným zásobníky benzínu a zemního plynu, hodil do budovy Molotovův koktejl.

Žháři odpovědní za tyto skutky patří do skupiny Křesťanský stát Svaté Rusi (Christian State of Holy Rus - CSHR), obskurního fundamentalistického pravoslavného hnutí. Jeho vůdce, Alexander Kalin na potvrdil, že za anonymními telefonními hrozbami, jejichž následkem bylo v polovině září evakuováno zhruba 450 000 lidí z železničních stanic, nákupních středisek a škol, stojí CSHR a že hrozby souvisejí s filmem.

Podle Kalina má skupina, jejíž jméno úmyslně napodobuje jméno Islámského státu, asi 300 aktivních členů a tisíce dalších příznivců. Kalin, jenž by chtěl, aby Rusko bylo teokratickým státem jako Írán, byl po tomto prohlášení pro online médium Medusa zadržen a zatčen. Ruské média uvedly, že už v roce 2002 byl odsouzen na osm a půl roku ve vězení za to, že zabil starší sousedku a oloupil ji. Podle policie CSHR sestává pouze z několika členů.

Ruská ortodoxní pravoslavná církev odmítá s hnutím jakékoliv spojení. Kreml odsoudil pachatele žhářských útoků jako extremisty a jejich chování nazval nepřijatelným. Přesto se žhářům povedlo alespoň částečně docílit svého cíle. Dva velcí filmoví distributoři filmů již odmítli promítat Matildu, hlavní televizní síť se rozhodla odstoupit od vytvoření miniseriálu založeného na filmu a dva ruské regiony film zakázaly.

Ruský nacionalista Vasilij Kryukov, bývalý radní ruského města Iževski a uprchl do Německa v roce 2011, tvrdí, že CSHR byla záměrně vytvořen ruskou tajnou službou FSB jako pokus o kontrolu a manipulaci ultranacionalistů a jejich veřejného vnímání. „Ruské zpravodajské služby vytvořily falešnou organizaci, která existuje online a sestává z 2,5 lidí," řekl Kryukov al-Džazíře.

Odborníci též poukazují na jisté sepětí mezi tímto typem křesťanských fundamentalistů a vládními úřady. Podle Nikolaje Mitrokhina, předního experta na ruskou pravoslavnou církev působící se na Univerzitě Brémy, mají tito aktivisté natolik silnou podporu ze strany úředníků a orgánů činných v trestním řízení, že jiní úředníci a služby nejsou ochotni se vydat do boje proti nim. Mitrokhin tvrdí, že tito pravicoví radikálové se maskují jako pravoslavní křesťané a to jím v kontextu dnešního složitého ruského systému propojeného s ortodoxním křesťanstvím dává možnost se projevit bez strachu z nějakých větších postihů.

Fundamentalistické skupiny jako CSHR, RONS (Ruská národní unie) či Boží vůle, se staví proti potratům, feminismu, migraci, jiným náboženským skupinám či gayům a prosazují hodnoty, jenž spojují s ortodoxní církví. Nebojí se taktéž sáhnout k násilí – RONS se hrdě přihlásil k zabití muslimského migranta v roce 2013. „Máme co do činění s novou generací fundamentalistů," tvrdí Alexandr Verkhovskyj, ředitel Sova Center monitorujícího zločiny z nenávisti v Moskvě. „Jsou schopni násilí, jsou náchylní k násilí."

Fundamentalistické křesťanské skupiny bojkotující i násilím uvedení jim nevyhovujícím filmům nejsou problémem pouze v Rusku. Např. film Poslední pokušení Ježíše Krista byl obviňován z rouhání a bojkotován křesťanskými fundamentalistickými skupinami. V Paříži katolická skupina zapálila kino, promítající film. Útok zranil třináct lidí, čtyři byli vážně spáleni.

Témata:  Rusko terorismus náboženství zbraně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy