Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Madridu začal soud s bývalými lídry Katalánska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid/Barcelona - Za přísných bezpečnostních opatření a přítomnosti davu novinářů se v Madridu konají soudní výslechy se sesazenými nejvyššími představiteli Katalánska.

Téměř všichni předvolaní se už dnes ráno podle deníku La Vanguardia dostavili, dorazila i jedna exministryně, která podle středečních informací měla zůstat v Bruselu s expremiérem Carlesem Puigdemontem. Ten ve středu oznámil, že se dnes k soudu nedostaví. Vedení Katalánska viní španělská prokuratura ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost této autonomní oblasti.

Jako první přijel k soudu v doprovodu svého advokáta bývalý vicepremiér Katalánska Oriol Junqueras. Ten patří k nejradikálnějším zastáncům odtržení Katalánska od Španělska. Ještě ve středu prohlásil, že Katalánská republika "dříve či později" vznikne.

Za potlesku skupiny příznivců a pokřiků "Nejste v tom sami" se k výslechu dostavili například exministr vnitra Joaquim Forn, exministr zahraničí Raül Romeva či exministr a bývalý mluvčí sesazené regionální vlády Jordi Turull. Dorazila i exministryně Meritxell Borrássová, která se nečekaně vrátila z Bruselu.

Puigdemont ve středu vydal jménem katalánské vlády, jejíž sesazení Madridem neuznává, prohlášení, v němž označil proces za politický a odmítl přijet. Podle některých názorů jeho nepřítomnost, za niž hrozí vydání evropského zatykače, ovlivní i případnou vazbu pro ostatní. "Tímto chováním může způsobit to, že všichni předvolaní skončí ve vazbě. Dává tím najevo, že existuje možnost snažit se soudu uniknout," prohlásil ve středu pro katalánský rozhlas člen bývalého vedení Joan Josep Nuiet.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy