Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf polské diplomacie pohrozil Ukrajincům zákazem vstupu do země

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Polsko bude bránit ve vstupu do země Ukrajincům, kteří zastávají "krajně protipolská stanoviska", uvedl dnes polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v televizi.

Za nynější situace, kdy mezi Varšavou a Kyjevem opět stoupá napětí kvůli vzájemným historickým křivdám, váhá, zda má doporučit polskému prezidentovi návštěvu na Ukrajině. Ta se má uskutečnit příští měsíc.

"Uvědomujeme si, jak důležitá je pro nás Ukrajina geopoliticky, ale Ukrajinci, kteří vědí o významu svého státu pro naši bezpečnost, si myslí, že v takovém případě mají do pozadí ustoupit otázky, zejména historické, na které máme odlišný názor," vysvětlil šéf polské diplomacie "odlišné koncepce usmíření" v obou státech.

"Momentálně spouštíme mechanismy, které nedovolí vjet do Polska lidem, kteří zastávají krajně protipolská stanoviska," upozornil Waszczykowski. Východním sousedům vzkázal, že se do Polska nepodívají nejen nacionalisté "ostentativně nosící uniformy (nacistické divize) SS Galizien", ale i ukrajinští představitelé, kteří brání exhumacím Poláků, zmasakrovaných za druhé světové války ukrajinskými nacionalisty, anebo opravě polských kostelů na západě Ukrajiny.

"Banderovcům vstup zakázán," vyložil si ministrova slova server Fronda.pl v narážce na vůdce ukrajinských nacionalistů Stepana Banderu, který je doma uctíván jako hrdina, ale ukrajinští sousedé jej označují za přisluhovače nacistického Německa za druhé světové války.

Témata:  Polsko Ukrajina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy