Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud s americkým dezertérem se blíží ke konci, žaloba žádá 14 let vězení

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Do závěrečné fáze dnes vstoupil proces s americkým vojákem Bowem Bergdahlem. Ten se před vojenským soudem na severokarolínské základně Fort Bragg zpovídá z dezerce.

Bergdahlem během svého nasazení v Afghánistánu dezertoval a podle žaloby ohrozil bezpečnost své jednotky. Obhájce žádá soud o shovívavost, prokuratura navrhuje 14 let vězení.

Vojáka zadržel afghánský Tálibán, když 30. června 2009 opustil své stanoviště. V zajetí ho radikální islamisté drželi bezmála pět let. Na svobodu se dostal výměnou za propuštění pěti členů Tálibánu zadržovaných na americké vojenské základně Guantánamo.

Část Bergdahlových kolegů mu vyčítá, že k teroristům odešel záměrně a že při snaze o jeho osvobození zahynulo několik amerických vojáků. Bergdahl připouští dezerci, ale sympatie s radikály popírá.

U soudu dnes zazněly závěrečné řeči, žalobce kromě vysokého trestu žádá i zbavení vojenské cti. Obhajoba podle agentury AP argumentovala psychickými problémy obviněného a navrhla, aby nebyl trestán vězením. Maximální možná výše trestu je doživotí.

Soud s jednatřicetiletým seržantem bude pokračovat ještě přinejmenším v pátek, podle amerických médií není jasné, kdy soudce Jeffery Nance vynese rozsudek.

Témata:  U.S. ARMY Bowe Bergdahl soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy