Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osm bývalých zástupců katalánské vlády poslal soud do vazby,

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Madrid/Barcelona - Soud ve Španělsku dnes vydal evropský zatykač na bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři někdejší ministry, kteří se odmítli vrátit z Bruselu, kam odjeli po víkendovém sesazení regionální katalánské vlády Madridem.

Informoval o tom list La Vanguardia, soud zprávu dosud španělským médiím oficiálně nepotvrdil. Bývalé katalánské vedení čelí obvinění ze vzpoury a dalších trestných činů, kvůli kterým mohou jeho členové teoreticky dostat až 30 let vězení. Soudkyně rovněž uvalila vazbu na vicepremiéra Oriola Junquerase a dalších sedm exministrů, kteří ze zúčastnili soudního jednání v Madridu.

Soudkyně Carmen Lamelaová vyhověla žádostem prokuratury o vydání zatykačů, když předtím zamítla návrh Puigdemonta a jeho exministrů, aby mohli u madridského soudu vypovídat na dálku prostřednictvím videopřenosu. Pětice politiků se odmítla z Bruselu vrátit s odůvodněním, že soud nebude o jejich osudu rozhodovat nestranně, nýbrž pod vlivem vlády v Madridu. Jejich zatčení nyní bude na belgické policii.

Vazbu pro Junquerase a sedm exministrů zdůvodnila soudkyně obavami z jejich útěku, ničení důkazů a z toho, že obvinění budou pokračovat v trestné činnosti. Možnost složit kauci jim Lamelaová nedala.

Stoupenci katalánské nezávislosti reagují na zprávy od soudu pobouřeně, velké separatistické organizace svolaly na 19:00 SEČ demonstraci. „Je to černý den pro Katalánsko. Vláda vybraná demokraticky ve volbách jde do vězení," napsala na twitteru starostka Barcelony Ada Colauová.

Do různých vazebních věznic v Madridu zamíří nejen Junqueras, ale i bývalý ministr vnitra Joaquim Forn či šéf diplomacie Raül Romeva. Žádný z politiků neodpověděl na otázky soudkyně ani prokurátora týkající se katalánského referenda a vyhlášení nezávislosti. Odpovídali pouze na dotazy svých obhájců, přičemž zdůrazňovali, že celý proces od referenda po vyhlášení nezávislosti proběhl ze strany katalánského vedení zcela nenásilně.

Témata:  Španělsko Katalánsko soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy