Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

\Ruští experti mají jasno: Syrské letadlo nemohl útočit sarinem na Chán Šajchún

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Moskva - Útok jedovatou chemickou látkou na syrské město Chán Šajchún nemohl v dubnu provést syrský vojenský letoun, protože v té době nebyl v dostatečné blízkosti místa neštěstí. Na dnešním briefingu to podle agentury RIA Novosti uvedl jeden z představitelů ruského ministerstva obrany.

Z náletu na město obsazené syrskou opozicí, při němž byl použit nervový plyn sarin a o život přišly desítky lidí, režim syrského prezidenta Bašára Asada obviňují Organizace spojených národů a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

O zprávě expertů, podle nichž bombu se sarinem na Chán Šajchún shodilo syrské vojenské letadlo, minulý týden informovala agentura AP. „Poskytnuté informace nepotvrzují užití chemických zbraní s pomocí bomby, kterou (by) na Chán Šajchún shodil (syrský) letoun Su-22," uvedl dnes představitel ruského ministerstva obrany.

Zástupce ruského ministerstva zahraničí Michail Uljanov na dnešním briefingu zároveň označil za nepodložené americké tvrzení, že Moskva podporuje Damašek při využití chemických zbraní. „Byla to hysterie a zcela otevřený pokus zdiskreditovat Rusko s pomocí špinavých prostředků," uvedl Uljanov.

Sýrie a Rusko, které je blízkým spojencem Asadova režimu, vinu za útok na Chán Šajchún od začátku odmítají a kritizují vyšetřovací tým, jenž kvůli této kauze zřídily OSN a OPCW. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov zprávu vyšetřovatelů minulý týden označil za logicky nepřesnou; svědectví, o která se dokument opírá, jsou podle něj pochybná a nepotvrzená.

Témata:  Rusko chemické zbraně Sýrie plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.