Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku v New Yorku se přihlásil Islámský stát, Útočník je jedním z vojáků chalífátu, tvrdí

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

New York/Káhira - Islámský stát se až dnes přihlásil k zodpovědnosti za úterní útok na newyorském Manhattanu, při kterém zemřelo osm lidí. Atentátník Sayfull Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům sdělil, že zaútočil podle instrukcí IS a že chtěl zabít co nejvíce lidí.

IS se k atentátu přihlásil, pro své tvrzení ale neposkytl žádné důkazy. "Útočník je jedním z vojáků chalífátu," uvedla pouze organizace.

Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov v úterý na newyorské stezce pro pěší a cyklisty zabil pronajatou dodávkou osm lidí a dalších více než deset osob zranil. Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům sdělil, že postupoval podle návodu šířeného hnutím Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíc lidí.

Prezident Donald Trump již dříve označil Saipova za zvíře a prohlásil, že se zasadí o to, aby byla zrušena vízová loterie, díky které ročně může získat povolení k přistěhování do USA 50.000 lidí. V loterii získal vízum i Saipov.

"Newyorský terorista byl šťastný, když požádal o vyvěšení vlajky IS (Islámského státu) ve svém nemocničním pokoji. Zabil osm lidí a vážně jich zranil 12. Měl by dostat trest smrti!" napsal ve čtvrtek Trump. O tom, že Saipov žádal vyvěšení vlajky teroristického hnutí ve svém pokoji, informovala americká média s odvoláním na dokumenty předložené soudu.

Témata:  Islámský stát útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy