Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrý projev královny: Británie zainvestuje do obrany a boje s terorismem

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes v tradičním projevu oznámila záměry vlády konzervativního premiéra Davida Camerona. Jeho kabinet se zaměří na boj s radikály a teroristy.

"Budou přijaty nové zákony proti radikalismu a terorismu," prohlásila královna v ceremoniálním vystoupení, ve kterém představitele Dolní sněmovny a Sněmovny lordů informovala o krocích "její vlády a jejích ministrů".

Britská vláda bude nadále pokračovat v posilování bezpečnosti a dodrží závazek vůči NATO předpokládající výdaje na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu.

Královna také zdůraznila, že Británie hodlá zůstat celosvětově aktivní. Londýn má zájem na bezpečnosti světa, na udržitelnosti globálního hospodářství i na ochraně životního prostředí.

Alžběta se výslovně zmínila o situaci v Sýrii, kde chce Británie pokračovat v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát. Královna zdůraznila, že řešení syrské krize a návrat k míru je podle Cameronovy vlády možný jen na základě politického procesu.

Za další priority považuje britská vláda investice do technologií a elektronického světa, kde se chce Británie stát lídrem. Cílem je například to, aby každá domácnost měla vysokorychlostní připojení k internetu. Vláda chce rovněž řešit otázku bydlení, v plánu je výstavba milionu nových bytů a domů, či usnadnit a zjednodušit adopce.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.