reklama

První zemí, kterou Trump navštíví, je Japonsko, kde je očekáván v neděli. Z Washingtonu ale odletí již dnes, aby navštívil ostrovní americký stát Havaj, kde se sejde s velením tichomořské flotily a prohlédne si přístav Pearl Harbor.

Po nedělním příletu do Japonska čeká na Trumpa golfový turnaj s japonským premiérem Šinzóem Abem. Předpokládá se, že návštěva amerického prezidenta bude klást v době nynější krize na Korejském poloostrově důraz na spojenectví mezi Washingtonem a Tokiem. Tomu odpovídá i doprovodný program, neboť Trump se vedle japonských činitelů setká i s americkými a japonskými vojáky nebo rodinami Japonců unesených severokorejským režimem.

V obdobném duchu bude pokračovat i následná cesta do Koreje, kam přiletí v úterý. Dlouho se spekulovalo, že Trump zavítá i do demilitarizované zóny na hranicích mezi Koreou a KLDR. V úterý ale Bílý dům oznámil, že se tak nestane.

Ve středu 8. listopadu odletí Trump z Koreje do Číny, kde setrvá do pátku. Ostře sledované bude především setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, neboť USA chtějí přimět Čínu k důraznějšímu tlaku na KLDR.

V rámci loňské předvolební kampaně Trump opakovaně označoval Čínu za měnového manipulátora a tvrdil, že Čína "zabíjí" USA devalvací své měny, protože tak zhoršuje americkým firmám možnost konkurovat čínským výrobkům. Bývalý Trumpův poradce Steve Bannon letos v srpnu prohlásil, že Spojené státy jsou s Čínou v ekonomické válce.

V pátek pak Trumpa čeká přelet do vietnamského Danangu, kde se zúčastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). V sobotu 11. listopadu se pak v Hanoji sejde s vietnamskými činiteli a přijme ho rovněž prezident Tran Dai Quang.

Asijské turné zakončí na Filipínách, kde se v neděli zúčastní summitu mezi USA a Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a v pondělí 13. listopadu se setká s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem.

Americká média k Trumpově cestě po Asii poznamenávají, že prezident navštíví region, který je velmi citlivý na protokolární jednání, proto je důležité vyvarovat se přešlapů či tradiční americké neformálnosti.

Zapomenout by Trump podle médií měl například na dlouhé tisknutí rukou, jako to předvedl s Abem během jeho návštěvy Bílého domu letos v únoru. Japonskému premiérovi tehdy držel ruku 19 vteřin. Při jednání se Siem nesmí Trump zase zapomenout na to, že je prezidentem Čínské lidové republiky a ne Čínské republiky, což je Tchaj-wan.

Pokud se však Trump dopustí v Asii faux pas, rozhodně nebude mezi americkými prezidenty první. Barack Obama si v roce 2014 vysloužil kritiku za příjezd na pekingský summit APEC. Odmítl totiž transport organizovaný pořadateli a navíc při příchodu žvýkal. Rozhněvaní Číňané pak na internetu psali, že Obama se choval jako pásek či rapper.

Využít by podle AP mohl také rady předchozích amerických prezidentů. Richard Nixon poradil v roce 1984 Ronaldu Reaganovi, aby v Číně vůbec neřešil jídlo, ale prostě ho spolykal. Reagan pak ve svých pamětech vzpomínal, že měl velké problémy, aby rozpoznal, co mu na talíř Číňané naservírovali.