Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy, které nosí odhalující oblečení, si zaslouží znásilnit. Je to naše povinnost, tvrdí egyptský právník

Hurghada, Egypt
Hurghada, Egypt
Foto: Przemyslaw "Blueshade" Idzkiewicz, Wikipedia

Káhira - Egyptský právník tvrdí, že je národní povinností mužů znásilňovat dívky, které nosí odhalující oděvy jako jsou například roztrhané džínsy, které odkalují kůži. „Říkám, že když dívka chodí takhle, je vlastenecká povinnost sexuálně ji obtěžovat a národní povinnost ji znásilnit," tvrdí Nabih al-Wahsh. Jeho slova cituje server The Independent.

Egyptský právník vyvolal pobouření, když řekl, že obtěžování a znásilňování dívek, které nosí odhalující oblečení, jako jsou roztrhané džíny, je „národní povinností". Nabih al-Wahsh, významný egyptský konzervativec, tato slova pronesl během televizní diskuze o návrhu zákona o prostituci.

„Jste šťastný, když uvidíte dívku, která jde po ulici a polovina z ní je odhalena?“ ptal se právník v diskuzi televize Al-Assema. „Dívky musí nejprve respektovat samy sebe, aby je mohli respektovat i ostatní. Bránit morálku je důležitější než bránit hranice," řekl.

Al-Wahsahova slova vyvolala bouřlivé reakce po celé zemi, egyptská Národní rada pro ženy oznámila, že plánuje podat stížnost proti celému televiznímu kanálu. Také požádala, aby média neposkytovala prostor jednotlivcům, kteří pronášejí podobné poznámky podněcující násilí vůči ženám.

„Všichni členové rady kritizovali a odsoudili toto prohlášení, které výslovně podporuje znásilnění a sexuální obtěžování," uvedla ve svém prohlášení rada pro ženy. Maya Morsiová, šéfka rady, poukazuje na to, že jeho poznámky představují porušení egyptské ústavy, která se výslovně snaží chránit práva žen. 

Egyptské hlavní město Káhira bylo v minulém měsíci označeno za „nejnebezpečnější" megapolí pro ženy. Studie, kterou zveřejnila Organizace Thomson Reuters Foundation a na které se podíleli odborníci na práva žen, hodnotila 19 světových měst s více než deseti miliony obyvatel, zaměřila se přitom na sexuální násilí, přístup ke zdravotní péči a vzdělání a pracovní příležitosti. 

Aktivisté zabývající se právy žen v Káhiře podle zpravodajského serveru BBC připisují špatné hodnocení egyptské metropole staleté tradici diskriminace, která omezuje snahy prosadit pokrokový přístup k ženám. Podle egyptské novinářky Šahiry Amínové je život pro ženy ve městě velmi těžký a obtěžování čelí i při tak běžné činnosti, jako je chůze po ulici.

Al-Wahsh je velice kontroverzní postavou. Minulý rok na sebe upoutal pozornost, když se ocitl před kamerami s australským imámem, který tvrdil, že nošení hidžábu je volbou, ne podmínkou jejich náboženství. Egyptský právník si v tu chvíli sundal botu a australského imáma s ní začal bít po hlavě. „Jste odpadlík! Jste nevěřící,“ křičel na něj Wahsh. „Jste duševně nemocný. Patříte do psychiatrické léčebny,“ opáčil mu imám. Šarvátka skončila rozbitím skleněného stolku, oba muže od sebe musel oddělit štáb.

Témata:  Egypt znásilnění sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy