Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS prohrává na všech frontách. Syrský Dajr az-Zaur byl osvobozen, irácká armáda pronikla do města Káim

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád/Damašek - Irácká armáda pronikla do města Káim, jednoho z posledních míst v Iráku, které stále ještě kontroluje Islámský stát (IS). Syrské armádě a jejím spojencům se podařilo dobýt z rukou IS celé východosyrské město Dajr az-Zaur.

Jednotky patřící k irácké armádě, protiteroristickým silám, sunnitským kmenovým skupinám a šíitské koalici PMF, kterou podporuje Írán, se účastní vojenské operace s cílem dobýt z rukou IS města Káim a Ráva, která leží na hranici se Sýrií. "Příslušníci IS se buď vzdají, nebo si mohou vybrat smrt," řekl irácký premiér Hajdar Abádí, když minulý týden o nejnovější ofenzivě proti IS informoval.

V současné chvíli se podle mezinárodní koalice v okolí města Káim nachází asi 1500 bojovníků IS.

Území pod kontrolou IS v současné chvíli leží především na hranici se Sýrií v údolí řeky Eufrat. Teroristická skupina, která v roce 2014 kontrolovala asi třetinu Iráku, letos přišla o své "hlavní města" v Iráku i v Sýrii. V červenci irácké síly podporované Spojenými státy dobyly Mosul a v polovině října arabsko-kurdské milice s podporou mezinárodní koalice pod velením USA rukou IS vybojovaly Rakku.

O osvobození syrského Dajr az-Zauru už ve čtvrtek informovala exilová Syrská exilová organizace pro lidská práva (SOHR). Asadova armáda zahájila ofenzívu proti IS v tomto městě v září. Dajr az-Zaur byl do té doby z velké části pod kontrolou IS a jen menší část ovládala armáda. Tu obléhali radikálové skoro tři roky. Situace se změnila ve prospěch armády, když se jí letos s pomocí ruského letectva podařilo obležení prolomit.

Dajr az Zaur, který leží na západním břehu řeky Eufrat a je střediskem stejnojmenné provincie, je největším a nejdůležitějším městem ve východní Sýrii, zejména proto, že se tam nachází ropa.

Témata:  Islámský stát Sýrie Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy