Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už i Kongresem USA otřásá sexuální skandál, členky si stěžují na nevhodné chování

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Vlna obvinění ze sexuálního obtěžování už dorazila také do Washingtonu. O nevhodném chování promluvily také tři bývalé a jedna současná členka Kongresu Spojených států. Jejich svědectví přinesla agentura AP.

Bývalá senátorka za stát Kalifornie Barbara Boxerová vzpomíná na jedno slyšení v 80. letech, kdy si jeden z kolegů neodpustil lascivní komentář. V reakci na její pracovní poznámku prohlásil, že se s jejím návrhem ztotožňuje a že se chce také ztotožnit s ní, kterou označil za něžnou dámu. Boxerová nyní uvedla, že slova mužského zákonodárce se u ostatních setkala se smíchem a že ona později požádala, aby byl komentář ze záznamu vymazán.

Někdejší kongresmanka Mary Bonová, která zasedala ve Sněmovně reprezentantů 15 let do roku 2012, od jiného kongresmana neustále slýchala dvojsmyslné narážky, které jednoho dne vyústily tím, že jí přímo v sále řekl, že myslí na společnou sprchu.

V Kongresu rovněž stále zasedá i muž, se kterým má neblahou zkušenost kongresmanka Linda Sanchézová. "Když jsem byla v Kongresu nováček a bylo mi něco málo přes 30 let, byl tam starší zákonodárce, který mi dělal otevřené návrhy a přitom byl ženatý," řekla Sanchézová, které je nyní 48 let. Dodala, že ten muž, který je nadále v Kongresu, ale jehož jméno jako Bonová odmítla sdělit, návrhy stále opakoval.

Sanchézová si ještě vybavila incident s jiným zákonodárcem, který již v Kongresu není a který ji neustále sledoval vilným pohledem. Jednou se jí prý také nevhodně dotknul tak, že se snažil, aby to vypadalo jako náhoda.

Hilda Solisová, která byla členkou Sněmovny reprezentantů do roku 2009, měla rovněž problém s jedním ze zákonodárců. Solisová nechtěla o podrobnostech příliš hovořit. Uvedla jen, že se to týkalo nechtěných návrhů.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) sexuální obtěžování USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy