Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstranti v Barceloně zatarasily silnice a koleje

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Skupiny demonstrantů, kteří protestovali proti čtvrtečnímu uvěznění exministrů katalánské vlády, dnes zkomplikovaly dopravu v Barceloně. Na několika místech lidé zatarasili i hlavní komunikace a také koleje na příměstské trati do Barcelony.

V ranní špičce kolem osmé hodiny zablokovali demonstranti na různých místech v Barceloně a v provincii Barcelona větší silniční tahy, aby tak protestovali proti čtvrtečnímu uvalení vazby na devět exministrů. Ty viní španělská prokuratura ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost Katalánska a hrozí jim až 25 let vězení.

Kromě hlavního tahu Gran Vía v Barceloně způsobili dopravní zácpy demonstranti i na silnici A2 ve městě Castellolí či na několika dalších silnicích v provincii Barcelona, na nichž je ráno velký provoz směrem do Barcelony.

Skupina studentů postávala asi 15 minut na kolejích ve městě Sant Cugat del Valles a způsobila tak asi dvacetiminutové zpoždění příměstské vlakové linky do Barcelony. Studenti drželi velké transparenty s nápisem Svobodu pro politické vězně. Protest uspořádala skupina Univerzity za republiku, která dnes v poledne vyzvala k protestům na univerzitách.

Barcelonská starostka Ada Colauová na dnešek svolala mimořádné zasedání radnice, které zdůvodnila "velmi závažnými bezprecedentními činy proti demokracii". Radní za separatistické strany přišli s transparenty "Svobodu pro politické vězně", s nimiž vyšli i před budovu radnice.

Témata:  Barcelona Katalánsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy